Ishockey

Ishockey – en av Sveriges nationalsporter

Ishockey har funnits som organiserad internationell sport sedan 1920, då det var en av grenarna under OS i Antwerpen. Internationella ishockeyförbundet IIHF har också arrangerat världsmästerskap sedan detta år. Den moderna formen av ishockey tros ha utövats sedan sent 1700-tal då engelska soldater stationerade i Kanada började spela en form av landhockey på is. Det finns dock tecken som tyder på att man spelade en form av ishockey i Nederländerna under 1500-talet, även om denna sport antagligen inte hade särskilt många likheter med den typ av ishockey vi utövar idag. I Sverige har ishockeyn sedan 70-talet en hög status och brukar kallas för den andra nationalsporten efter fotboll. Förutom Sverige så är sporten populär i Nordamerika, Ryssland, Finland och Tjeckien. Det är också dessa nationer som oftast vinner de olika mästerskapen, som VM och OS.

 

NHL
Den främsta hockeyligan i världen är den nordamerikanska ligan, känd som NHL. Sedan 80-talet har de bästa europeiska spelarna flyttat till USA eller Kanada för att spela, vilket har lett till att de europeiska nationella ligorna, som svenska SHL, inte håller särskilt hög kvalitet i jämförelse. När det gäller internationella tävlingar så har det saknats ett återkommande mästerskap där de bästa spelarna i världen deltar. Sedan 1998 har NHL gjort ett uppehåll under OS för att alla länder ska kunna ställa upp med sina bästa spelare, men om detta kommer att fortsätta under nästa vinter-OS år 2018 är oklart. VM i ishockey spelas en gång om året, men då deltar sällan de allra bästa, eftersom turneringen äger rum mitt under slutspelet i NHL.Ishockeyenavsverigesnationalsport

 

Olika regler på olika kontinenter
Reglerna i ishockey uppdateras då och då, och det finns även skillnader mellan olika länder. I Sverige ändrade man till exempel nyligen direktiven till domarna för att få dem att agera tuffare mot spelförstörande moment. En klassisk och generell skillnad när det gäller europeisk och nordamerikansk ishockey är rinkstorleken. I Nordamerika spelar man på en mindre rink än vad man gör i internationella sammanhang, vilket ger snabbare och tätare matcher. En generell skillnad mellan de europeiska ligorna och NHL är att domarna är mer tillåtande i NHL, och att spelet är mer fysiskt. Detta menar många skapar mer underhållande matcher, även om många hockeyfans i Europa är skeptiska mot detta då den europeiska ishockeytraditionen går ut på ett mer öppet spel med stora ytor och möjlighet till långa passningar.

Taggar: , , , , , , ,