Hockeystjärnor

Internationellt kända svenska hockeyspelare

Sverige har en lång tradition när det gäller ishockey, och räknas som en av de största nationerna inom sporten. Tre Kronor är fyra på listan över de länder som tagit flest VM-guld, och har sedan 1994 vunnit OS två gånger. Tillsammans med Ryssland, Kanada, Tjeckien och Finland är Sverige ett av de länder som ständigt hör till favoriterna inför en stor turnering. När det gäller individuella framgångar för de svenska hockeyspelarna så finns det flera exempel på spelare som hör eller har hört till den absoluta internationella eliten.

 

Börje Salming var först
Svenska hockeyspelare började åka över till Nordamerika för att spela i NHL under 70-talet. Börje Salming var en av de första svenskarna som gjorde stor succé i Kanada och USA och har sedermera blivit invald i Hockey Hall of Fame, som en av de bästa backarna genom alla tider. Han spelade 16 av sina 17 NHL-år i Toronto Maple Leafs, ett av ligans mest klassiska lag. Det skulle sedan dröja till 90-talet innan Sverige fick sina nästa riktigt stora världsstjärnor inom sporten. Nicklas Lidström är ett exempel på en spelare som fått enormt stor respekt i NHL, och blev nyligen utsedd till den bästa europeiska spelare någonsin i den nordamerikanska hockeyligan. Peter Forsberg är kanske den i Sverige mest kända hockeyspelaren och räknas även internationellt till en av de allra största. Han spelade i Colorado Avalanche under större delen av sin karriär, och vann inte bara Stanley Cup med laget flera gånger, utan tog också emot flera stora individuella utmärkelser. Som förste svensk någonsin vann han till exempel poängligan och blev utsedd till ligans bäste spelare. Peter Forsberg drabbades under sin karriär av flera allvarliga skador, något som enligt många hindrade honom från att bli så stor som han annars hade kunnat bli.Internationelltkändaspelare2

 

Dagens svenska hockeystjärnor
Även om Sverige just nu inte går igenom en historisk storhetsperiod inom ishockey så betyder inte detta att vi saknar erkända stjärnor. Henrik Lundqvist är kanske det tydligaste exemplet just nu. Som målvakt i New York Rangers är han känd som en av ligans bästa spelare på den positionen och har blivit i det närmaste kultförklarad inom hockeykretsar i New York. Han har hittills vid ett tillfälle, år 2012, vunnit Vezina Trophy, en utmärkelse som går till NHL:s bästa målvakt. Han räknas dessutom till en av de viktigaste spelarna i det svenska hockeylandslaget.

Taggar: , , , , , , ,