Okategoriserade

Örebro Hockey

Historik

Har Örebro varit en ishockeystad? Nej, det kan man inte påstå. Storebror i sportsammanhang har alltid varit ÖSK alltså Örebro stads fotbollsklubb. 2005 fick Örebro HK, sitt nuvarande namn, tidigare namn var HC Örebro. Under en period hette klubben även Örebro Vipers, men det namnet blev inte särskillt populärt i folkmun.

Klubben kvalificerade sig för Hockeyallsvenskan under säsongen 2008/2009 och redan 2010/2011 spelade laget kvalserien till SHL (tidigare Elitserien). Det var likadant 2011/2012, men säsongen 2012/2013 lyckades man äntligen kvalificera sig till SHL och där har man varit sen dess.

Säsongen 2014/2015 var fantastisk då klubben hamnade på sin hitintills bästa notering och slutade på sjätte plats. I sitt första SM-slutspel blev man utslagna av Växjö Lakers, som gick vidare till finalen vilken de senare också vann. Sedan dess har klubben varken hamnat i kvalserien eller i slutspelet.

Klassisk ledare

Även om Peter Anderssons bedrifter kanske varit land de bästa i klubbens historia, så är det Lars Mozart Andersson som kan ses som den störste ledare och profilen i Örebro hockeys historia. Han har varit spelare, ledare, team manager, huvudtränare och sportchef i Örebro HK.

Nummer 3 pensionerades den nionde oktober 2014, när Lars tröja hissades upp i taket i Behrn Arena (tidigare hette hallen Toyotahallen). Vidare fick spelaren Bobbo Petersson byta nummer till 53.

Mr Örebro

Ingen har i vår nutidshistoria varit mer förknippad med Örebro Hockeys framgångar än Henrik Löwdahl. Mr Örebro, som är smeknamnet, var med på resan från division ett till SHL och har gjort flest poäng av alla i Örebro Hockeys historia med över 600 poäng.

År 2016 avslutade han sin karriär, med hela 18 säsonger under bältet och alla i Örebro. Den sortens lojalitet är ovanlig i dagens hockey.

Värderingar

Ledorden för Örebro Hockey är: Öppna, Ödmjuka och Attraktiva. Därför jobbar hela klubben efter dessa ledord hela tiden. Förutom i defensiven då är ledorden istället; Stängda, Ödmjuka och Attraktiva. Skämt och sido, så har klubben under de senaste åren gått igenom tuffa perioder, när resultaten svikit och vissa nyckerspelare och tränare lämnat laget.

Framtiden

Örebro Hockeys publik har länge varit en av Sveriges bästa, som verkligen lyckas skapar ett tryck i arenan med en positiv känsla. Många spelare längtar till Örebros hemmamatcher då de alltid känner uppskattning från publiken.

Men man har fått mycket stryk också, såsom 2-8 förlusten mot Djurgården för några veckor sen som närmast kan beskrivas som en svårhanterad tandreglering från stockholm. Men det som inte dödar en stärker en. Tack för den överkörningen! Nu har vi vaknat.

En klubb utan medgångssupporters

Örebro är en av klubbarna i SHL som aldrig vunnit ligan. Därför kan man ge supportrarna epitetet motgångssupportar, då de alltid står på spelarnas och klubbens sida i vått och torrt.