Ishockey

Modo Hockey

Modo Hockey har länge varit en stark maktfaktor inom svensk ishockey. Föreningen har genom åren levererat väldigt många spelare till NHL och bland dessa hittar man två vinnare av Hart Trophy i Peter Forsberg och Henrik Sedin. Även Daniel Sedin, tvillingbror till Henrik, har varit och nosat på Hart Trophy. Det är ett pris man får om man anses vara ligans viktigaste spelare. Samtliga svenska vinnare av Art Ross Trophy, trofén vinnaren av poängligan kammar hem, kommer från Modo Hockey. De tidigare nämnda tvillingarna Sedin samt Peter Forsberg har alla vunnit poängligan. När Forsberg vann snuvade han en annan modoit på bucklan, nämligen Markus Näslund.

Ny tillvaro och ikonen får lämna

Men trots att föreningen genom åren varit otroligt duktiga på att skapa världsstjärnor så går Modo Hockey en mycket oviss framtid till mötes. Man är efter ett misslyckat kvalspel nere i Hockeyallsvenskan och har fått lov att starta om på ny kula. Till exempel blev Modo Hockey tvungna att inte ge klubbikonen och trotjänaren Per-Åge Skröder något nytt kontrakt inför säsongen 2016-17. Norrmannen stannade dock kvar i staden och spelade under början av säsongen i Örnsköldsvik Hockey. När hans före detta arbetsgivare hade problem med skador var Per-Åge Skröder tillbaka i Modo Hockey, om än bara för en match. Numera spelar Skröder i Norge för Sparta Sarpsborg.

Fritt fall sedan senaste triumfen

Modo Hockey har sedan SM-guldet 2007 gått från att vara en maktfaktor inom svensk ishockey till att numera ha det väldigt tufft i Hockeyallsvenskan. Mängder med spelare har bytts ut i spelartruppen från år till år och en tyckare menar att föreningen saknar tydliga visioner och mål. Föreningen betyder mycket för Örnsköldsvik och kommunen pumpar årligen in tiotals miljoner för att invånarna fortsatt ska kunna gå till Fjällräven Center och titta på bygdens stolthet Modo Hockey. Att en kommun sponsrar sitt hockeylag är i sig inte något ovanligt men i Modo Hockeys fall har det under hösten 2016 visat sig att Örnsköldsviks kommun räddat föreningen från konkurs.