Ishockey

SHL

Den hockeyintresserade lär göra allt för att inte missa jubileet den 40:e säsongen av SHL, Svenska hockeyligan. Ligan kallades för Elitserien från det den startade i och med säsongen 1975/1976.

 

Vinnarna i SHL
Vinnarna i SHL är svenska mästare i ishockey. Utmärkelsen de får för sin SM-seger är den så kallade Le Mat-pokalen.

 

Svensk hockeys största utmärkelse
Le Mat-pokalen, som även är svensk ishockeys största utmärkelse, har delats ut sedan 1926.

Det är ett vandringspris som är i förvar hos de svenska mästarnas klubb till dess att nya mästare koras.

Det var Raoul Le Mat, ishockeyns grundare i Sverige, som lät instifta priset år 1926. Sponsrad av filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer lät Raoul Le Mat ta fram en silverbägare som pokal till SM-segrarna efter det att fyra mästerskap genomförts sedan starten år 1922.

 

Grundserien
Inledningsvis spelas en grundserie. I grundserien spelar tolv lag femtiofem omgångar. Vinnarna av grundserien erhåller en segerbonus om en miljon kronor. Förutom den segerbonusen och äran att vara vinnare får de en fördel som kan vara avgörande i själva slutspelet. De får fördelen av att spela på hemmaplan i samtliga avgörande slutspelsmatcher.SHL 1

 

Högsta nivån i seriespel
SHL är den högsta nivån i ishockeyns seriespel för herrar i Sverige. Slutspelet genomförs med de åtta främsta lagen.

 

I media
Numera är det högst betalande betalkanal som erhåller, ofta ett flerårskontrakt, avseende sändningsrättigheterna till både grundserien och slutspelet.
I pauserna i de direktsända slutspelsmatcherna, kan den intresserade möjligen förströ sig med sexleksaker för att fördriva tiden.

 

SHL: s egna hemsida
På SHL: s egna hemsida kan den intresserade få massor med information om allt från vilka lag som deltar i det aktuella årets säsong, till vem som leder skytteligan, gör flest antal räddningar och vem som leder poängligan. ’Statistikbitaren’ finner allt om SHL och här kan man också, bland så mycket mer, köpa biljetter till matcherna.

Säsongen 2014/2015 spelas mellan 14 september 2014 till 8 mars 2015.

 

I marknadsdomstolen
SHL vann ett beslut i Marknadsdomstolen avseende det att man inte tillåter korttidskontrakt med NHL-lockoutade spelare. Vilket den delvis konkurrerande Hockeyallsvenskan gjorde.