Ishockey

Målvakt

Ishockey är en tuff sport med mycket närkontakt. Mest utsatt för hårda skott är målvakten som ju är den som har till uppgift att antingen plocka pucken eller mota den från målet.

Alla ishockeyspelare bär skydd, fast målvakten har både speciell utrustning, särskilda kläder och särskilt utvecklade skydd.

 

I en målvakts utrustning ingår
Alla ishockeyspelare har för sporten särskild skyddsbeklädnad. Den består av armbågsskydd, axelskydd, benskydd, byxor, handskar, hjälm, suspensoar samt skydd för hals, struphuvud, mun och tänder.

För målvakter tillkommer särskild utrustning. Eftersom de står i skottgluggen, målet, så behöver de skyddas extra mot exempelvis hårda slagskott. För att skydda huvudet har de en särskild ansiktsmask (tidigare hjälm) med galler. De har större benskydd och två för målvakter utvecklade specialhandskar. Den ena är en förstärkt handske, kallad klubbhandske, för den hand som håller klubban. Den andra är en plockhandske som används för att fånga pucken i luften (att plocka) eller blockera pucken då den glider in mot målet på isen. I det fallet lägger målvakten handsken över pucken för att skydda den. Målvaktsklubban är även den speciell då den är bredare nertill än utespelarnas klubbor.

Hockey goalie

Hockey goalie

 

Nytt på utrustningsfronten
För att lättare synkronisera regler om målvakternas utrustningsmått har många av dem lyfts ut från regelboken för att dokumenteras särskilt. Något som underlättar för IIHF och Svenska Ishockeyförbundet att synkronisera reglerna för de som konstruerar utrustning för spelarna.

Så kallade one piece-handskar, som skyddar målvakterna mer, är nu tillåtna att bäras i alla serier.

 

Hygien
Naturligtvis ska samtliga spelare tvätta skydd, handduk, underställ och strumpor regelbundet. Optimalt sett efter varje tränings- och matchtillfälle. Tvätta även kroppsskydd och handskar i

tvättmaskin 40° med lite tvättmedel. Undvik att torktumla då det påverkar skyddens funktion.

 

Skötsel
Ha det som rutin att kontroller utrustningen kontinuerligt. Efter varje tillfälle som utrustningen använts. Till det som ska kontrolleras hör kardborrband, nitar och skruvar på hela utrustningen. Det ska fungera och vara hela. Kontrollera hjälmen eller masken noga, se till att skruvar och spännen inte sitter löst.

Oddsen för att skador uppstår är dessvärre låga för det fall man spelar med trasig utrustning eller lösa skruvar. Även om det kan vara kul att spela på casino så är en hockeymatch en sport.