Ishockey

Bästa hockeymatcherna genom tiderna

Älskar du också ishockey och den nervpirrande spänning som ryms i rinken? Då har du säkerligen frågat sig själv vilka matcher som anses vara några av de bästa i hockey-historien, matcher som åskådarna fortfarande minns och berättar om för den yngre generationen. Det är självklart en högst subjektiv lista och det går inte att säkert fastställa vilken match som verkligen var bäst. Om du exempelvis frågar en svensk ishockey-fantast kanske hen refererar till 2006-matcherna där svenska landslaget vann guld i både olympiska spelen (mot Finland) och senare kom att slå Tjeckiens landslag i världsmästerskapen, en bragd som ingen annan nation har lyckats med.

Miraklet på isen

Du får ta hjälp av en flyttfirma Göteborg för att kunna ta del av några av de mest historiska matcherna som utspelat sig på isen, de flesta ligger nämligen utanför Sveriges gränser. En av matcherna som många anser är den mest uppskakade och nervpirrande brukar kallas för Miracle On Ice, Miraklet på isen. Matchen utspelade sig under de olympiska vinterspelen 1980 mellan USA och Sovjetunionen. USAs lag bestod på den tiden av amatör- och collegespelare och det fanns ingen som trodde att de skulle ha någon chans emot topplaget som Sovjetunionen ställde upp med. Innan vinterspelen i Lake Placid tog vid hade de redan spelat en uppvisningsmatch som Sovjetunionen vann med 10-3, en siffra som hade varit mer realistisk med tanke på erfarenhet och spelarnivå. På den tiden fick inte spelare från NHL (National Hockey League) delta i de olympiska spelen. USA vann matchen med 4-3, en av ishockeyvärldens största skrällar.

j202.se

Kanada vs. Sovjetunionen

Kanada, USA och Sverige illhör alla The Big Six, De Sex Stora, samlingsnamnet för de sex nationer som anses vara de starkaste när det kommer till ishockey. Ryssland, Finland och Tjeckien är de resterande tre nationerna. För många länder är ishockey del av landets identitet och det är mer än sant när det kommer till Kanada. När de spelade mot Sovjetunionen i Summit Series 1972 var det därför mycket som stod på spel. De skulle spela åtta matcher och i slutet av den åttonde matchen ledde Sovjetunionen med 5-3 när den sista perioden skulle inledas. Den kanadensiska befolkningen var utom sig av spänning men vågade inte hoppas på alltför mycket mot det sovjetiska topplaget. I tredje perioden lyckades de dock med det omöjliga och fick in tre mål medan Sovjetunionens spelare inte lyckades få till ett enda. Matchen är för evigt inetsad i det kanadensiska psyket och en viktig del i deras nutidshistoria.

<